Ambasada României în Italia : Zilelor Filmului Românesc va fi inaugurată vineri la Accademia di Romania

Pentru toţi iubitorii de film românesc, a 8-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc ProCult va fi inaugurată vineri, 10 noiembrie, la Accademia di Romania. Iniţiativa se desfășoară la Roma, în perioada 10-12 mai mult »

Ambasada României în Italia ,,Deschiderea Școlii românești la Vasto’’

La 23 septembrie 2017, a avut loc în localitatea Vasto din regiunea Abruzzo o manifestare culturală dedicată deschiderii ,,Școlii românești la Vasto’’ – proiect realizat de asociația Vocea Românilor din Vasto, condusă mai mult »

ITALIA: Țara cu cea mai mare comunitate ROMÂNEASCĂ din străinătate are un nou AMBASADOR la București

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit, azi, pe ambasadorul agreat al Republicii Italiene în România, Marco Giungi, pentru a-și prezenta copiile scrisorilor de acreditare. Șeful diplomației române i-a urat succes ambasadorului mai mult »

Due italiani rapinano gioielleria in Romania, arrestati / Doi italieni, autorii jafului de la casa de amanet din Capitală

Recuperato il bottino per un valore di 27mila euro Due italiani hanno rapinato una gioielleria nel settore 3 di Bucarest, portando via oggetti preziosi per un valore di circa 27mila euro. Nel mai mult »

Întâlnire a preşedintelui cu studenţii români din Italia

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Roma s-a încheiat duminică cu o întâlnire cu studenţi şi profesori de naţionalitate română din Italia. Şeful statului a pledat din nou în faţa celor prezenţi pentru mai mult »

Românii din Italia, cei mai generoși fața de familiile rămase acasă

Ziarul Emigrantul din Italia informează că românii din peninsulă au trimis acasă 847 de milioane de euro în 2015. 64,5 miliarde de euro au trimis în țările de origine în ultimii 10 mai mult »

Romania: ancora proteste anti-corruzione. Migliaia in piazza a Bucarest. ‘I ladri in carcere’

Neve e freddo non fermano le proteste dei romeni. „✊ NELLA NOTTE, COME DEI LADRI !!!” ANSAmed) – BUCAREST, 12 FEB – Nuove proteste ieri sera a Bucarest contro la corruzione e mai mult »

Romania, lotta alla corruzione, un magistrato: „La gente vuole un paese pulito”l

Neve e freddo non fermano le proteste dei romeni. „✊ NELLA NOTTE, COME DEI LADRI !!!” In migliaia continuano da dieci giorni a scendere in strada a Bucarest con slogan contro la mai mult »

Romania: nuove proteste, a processo presidente Senato. „COME DEI LADRI, NELLA NOTTE !!!”

 Tariceanu accusato di falsita. Migliaia sfidano freddo e neve. (ANSA) – BUCAREST, 11 FEB – Migliaia di persone sono scese in piazza per l’undicesimo giorno consecutivo, per protestare contro la corruzione dilagante mai mult »

Viva Romania !

?? Viva Romania ! ?? #Rezist la Roma, 5 februarie 2017     Similare mai mult »

Romania: proteste anticasta. Non accadeva dai tempi di Ceausescu

Decine di migliaia di persone, per il quarto giorno consecutivo, sono scese in piazza a Bucarest e in altre città della Romania per chiedere le dimissioni del governo e protestare contro il mai mult »

Gheorghe Răcaru, director general Blue Air: Limba română a devenit a doua limbă oficială din Torino

Compania aeriană Blue Air, cu capital privat românesc, mizează în acest an pe afaceri de 300 de milioane euro după o creştere de peste 50% a numărului de pasageri şi extinderea reţelei mai mult »

Cei 1,1 milioane de români din Italia au trimis acasă 800 de milioane de euro în 2015 şi au plătit statului italian impozite de 600 de milioane de euro

În 2015 în Italia erau 1,1 milioane de români, cea mai mare comunitate fiind înregistrată la Roma, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Centrul Italian de Studii şi Cercetare IDOS în baza mai mult »

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni : InterDiab, proiect de sănătate dedicat românilor din Italia

InterDiab (International Diabetes) este un proiect de sănătate intercultural dedicat populației de naționalitate română care locuiește în Italia, dezvoltat de Dr. Andreea Soare în urma a 10 ani de experiență internațională în mai mult »

Trei români au fost ARESTAŢI după ce au fost ACUZAŢI de complicitate la crima în Calabria

În Calabria, trei români – îngrijitori la circul Amedeo Orfei, unul dintre cele mai renumite din Europa – au fost arestați, după ce l-au ajutat pe nepotul proprietarilor să-și ucidă un rival. mai mult »

Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia : Ambasadorul României George Gabriel Bologan s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia

Luni, 1 august 2016, Ambasadorul României în Republica Italiană, George Gabriel Bologan, s-a întâlnit la sediul Accademiei di Romania din Roma cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia. În deschidere ambasadorul României a mai mult »

Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia : Noul ambasador al României în Italia, George Gabriel Bologan, într-un interviu acordat postului Radio România Actualități

„Aș prefera să vorbesc despre românii mei cu cuvinte frumoase pe care le aud – și subliniez – le aud cu fiecare ocazie cu care stau de vorbă cu un primar, un mai mult »

Bandă cu opt români şi un sard, lovitură la bancomat în aeroport, prada de 160.000 de euro

Se închide cercul în jurul bandei de jefuitori care pe 19 septembrie 2015 au atacat bancomatul din Aeroportul Alghero – Fertilia (Sardegna), punând mâna pe o pradă de 160.000 de euro. După mai mult »

Brânză din România, confiscată la Pistoia: 4.000 de roţi de brânză cu destinaţia Sardegna, valoare 300.000 de euro

Pe timpul unui control pe autostrada A1, de zilele trecute, la punctul de taxare autostradală din Montecatini, Poliţia Rutieră din Pistoia a pus sub sechestru 4.000 de roţi de brânză, gata să mai mult »

În Italia, se derulează proiectul Agrodiaspora

Proiectul AGRODIASPORA, lansat ieri, în Italia, va fi prezentat şi în alte ţări cu mari comunităţi de români.  La sesiunile de informare privind posibilităţile de accesare a fondurilor europene în domeniul agriculturii mai mult »

 

Vizita de lucru a ministrului delegat Maria Ligor în Italia

Ministrul Delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, a avut astăzi, 29 septembrie 2016, prima întâlnire din cadrul vizitei de lucru în Italia cu Președintele Comisiei Parlamentare pentru Italienii din Străinătate, domnul Edmondo Cirielli. Întrevederea a fost găzduită de către partea italiană în incinta Palatului Montecitorio, sediul Camerei Deputaților italiene.

Delegația română, formată din doamna ministru Maria Ligor și din Excelența Sa, domnul Ambasador George Gabriel Bologan, a abordat ca teme de discuție problematici de actualitate precum eficientizarea canalelor de comunicare cu cetățenii din diaspora, importanța facilitării procesului electoral în străinătate, precum și consolidarea mediului asociativ și reprezentativ.

Ministrul delegat a expus viziunea părții române referitoare la trecerea de la o abordare de tip asistențial, la o relație de parteneriat care are ca obiectiv dezvoltarea țării. Maria Ligor a prezentat inițiativele Guvernului prin care se încurajează reîntoarcerea românilor în țară și stimularea investițiilor, așa cum este proiectului „Diaspora Start-Up”, dezvoltat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Ministerul Fondurilor Europene sau prevederile adresate diasporei din cadrul pachetului de creștere a mobiilității.

Schimbul de informații legate de politicile publice dezvoltate de cele două state a scos în evidență importanța unei bune comunicări cu cetățeniii stabiliți în străinătate, folosind mijloacele tradiționale și noile tehnologiii. Ministrul român a prezentat, în acest context, elementele de strategiei de relaționare cu diaspora pe platformele de social media și în spațiul virtual.

În cadrul întâlnirii cu președinta Comisiei parlamentare pentru Acordul Schengen, Europol, imigrație, Laura Ravetto, au fost abordate teme din actualitatea politico-diplomatica europeana, cu accent asupra migrației și securității. Interlocutoarea a reiterat sprijinul pe care Italia îl acordă pentru concretizarea obiectivului includerii României în spațiul Schengen.

ligor-2 Agenda întâlnirilor oficiale din prima zi a vizitei in Italia s-a încheiat cu o întrevedere cu prefectul Romei, Paola Basilone. Dialogul a evidențiat contribuția substanțială pe care românii stabiliți în regiunea capitalei și-o aduc la economia și în societatea italiana. Paola Basilone a subliniat gradul ridicat de integrare a românilor, atât din perspectiva participăriii la mediului de afaceri, cât si din cea a forței de muncă. Ministrul Ligor a arătat că avantajul bunei integrări în societate poate fi amplificat de beneficiile ce se desprind din faptul că tinerii și copiii de origine română au acces simultan la două culturi. În acest sens, a reiterat importanța continuării proiectului guvernamental de predare a noțiunilor de limbă, cultură și civilizație română în școlile italiene.

Vizita la Roma a ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a continuat vineri, 30 septembrie, cu o serie de întâlniri cu exponenți ai comunității românești, ai mediului asociativ și reprezentanți ai cultelor.

Programul a inclus o vizită la Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, unde a fost primită de către Preasfințitul Părinte Siluan, care a prezentat, printre altele, proiectele sociale și de promovare a limbii române inițiate de Parohiile din peninsulă. Ministrul delegat s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanții celorlalte biserici ale românilor.

În cadrul întâlnirii organizate la Ambasada României la Roma, Maria Ligor și-a exprimat aprecierea pentru activitatea profesoarelor care predau limba română, în școlile italiene, celor peste 4.000 de copii cuprinși în proiectul de „Limbă, cultură și civilizație românească”, derulat de Institutul Limbii Române, cu sprijinul misiunilor diplomatice.

În continuarea programului, ministrul delegat a vizitat Accademia di Romania din Roma, unde s-a întâlnit cu studenții bursieri ai statului român găzduiți de instituție. Demnitarul a vorbit despre importanța conturării unor politici publice pentru diaspora construite pe evidențe științifice și cercetare, bazate pe expertiza acumulată de specialiștii români activi și în străinătate.

Reuniunea cu exponenți ai comunității și ai mediului asociativ românesc, organizată vineri seară, a oferit prilejul unui dialog deschis despre preocupările și interesele comunității. Maria Ligor a expus noua viziune de relaționare a statului cu românii din străinătate, fundamentată pe construirea unui parteneriat în cadrul căruia să fie abordată o agendă comună și care să reflecte în mod autentic nevoile diasporei. A prezentat, totodată, măsurile de simplificare a accesului la finanțarea nerambursabilă oferită de MAE, prin intermediul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, și de profesionalizare a echipei. S-a referit, pe de altă parte, la inițiativele recente care urmăresc încurajarea spiritului antreprenorial și a investițiilor în România, cum ar fi Diaspora Start-Up, Diaspora Business Summit sau pachetul de mobilitate.

În cadrul deplasării la Roma, ministrul Ligor a participat la o reuniune de coordonare cu șefii misiunilor diplomatice și consulare, în care au fost trecute în revistă activitățile derulate de oficiile din Italia, inclusiv măsurile de pregătire a alegerilor parlamentare. Ministrul delegat a fost informat despre stadiul punerii în aplicare a măsurilor adoptate de Guvern în sprijinul românilor afectați de cutremurul recent din centrul Italiei.

În încheierea vizitei la Roma, Maria Ligor a participat la gala Tinere Talente Românești 2016, organizată de asociația Propatria, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

https://roma.mae.ro/node/1720

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: