În septembrie 2007, zeci de bărbaţi înarmaţi cu lanţuri, bastoane şi cocteiluri Molotov au atacat o tabără a romilor de la periferia Romei. Poliţia a intervenit rapid, iar unul dintre atacatori a fost arestat. El le-a spus poliţiştilor că face parte dintr-un grup de localnici exasperaţi de infracţiunile romilor din zonă.

În noiembrie anul trecut, 3 cetăţeni români au fost atacaţi cu bâte şi cuţite de un grup de italieni mascaţi. Tot în noiembrie, persoane necunoscute au pus o bombă în faţa unui magazin deţinut de o româncă din Italia. Iar în decembrie, la Roma, un grup de imigranţi români a fost atacat de câţiva italieni înarmaţi cu aparate cu electroşocuri.

La începutul lui 2008, o fabrică părăsită unde locuiau 20 de imigranţi români a fost atacată cu cocteiluri Molotov de tineri italieni. Aceştia au aruncat cu sticle incendiare şi au vandalizat maşinile românilor parcate lângă fabrică. Un alt incident a avut loc în ajunul Bobotezei, când un tânăr român de 17 ani a fost oprit de un grup de patru italieni minori care i-au pus cuţitul la gât. Italienii i-au furat românului scuterul. Opinia publică a condamnat cinismul italienilor, după ce un cotidian a publicat poze cu oamenii care făceau plajă în apropierea cadavrelor unor fete de etnie romă înecate în mare. Şoferul ambulanţei care a sosit pentru a transporta cadavrele, a declarat că le-a dus la maşină printre zecile de italieni indiferenţi care continuau să facă plajă…. Realitatea