Gheorghe Răcaru, director general Blue Air: Limba română a devenit a doua limbă oficială din Torino

Compania aeriană Blue Air, cu capital privat românesc, mizează în acest an pe afaceri de 300 de milioane euro după o creştere de peste 50% a numărului de pasageri şi extinderea reţelei mai mult »

Cei 1,1 milioane de români din Italia au trimis acasă 800 de milioane de euro în 2015 şi au plătit statului italian impozite de 600 de milioane de euro

În 2015 în Italia erau 1,1 milioane de români, cea mai mare comunitate fiind înregistrată la Roma, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Centrul Italian de Studii şi Cercetare IDOS în baza mai mult »

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni : InterDiab, proiect de sănătate dedicat românilor din Italia

InterDiab (International Diabetes) este un proiect de sănătate intercultural dedicat populației de naționalitate română care locuiește în Italia, dezvoltat de Dr. Andreea Soare în urma a 10 ani de experiență internațională în mai mult »

Trei români au fost ARESTAŢI după ce au fost ACUZAŢI de complicitate la crima în Calabria

În Calabria, trei români – îngrijitori la circul Amedeo Orfei, unul dintre cele mai renumite din Europa – au fost arestați, după ce l-au ajutat pe nepotul proprietarilor să-și ucidă un rival. mai mult »

Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia : Ambasadorul României George Gabriel Bologan s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia

Luni, 1 august 2016, Ambasadorul României în Republica Italiană, George Gabriel Bologan, s-a întâlnit la sediul Accademiei di Romania din Roma cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia. În deschidere ambasadorul României a mai mult »

Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia : Noul ambasador al României în Italia, George Gabriel Bologan, într-un interviu acordat postului Radio România Actualități

„Aș prefera să vorbesc despre românii mei cu cuvinte frumoase pe care le aud – și subliniez – le aud cu fiecare ocazie cu care stau de vorbă cu un primar, un mai mult »

Bandă cu opt români şi un sard, lovitură la bancomat în aeroport, prada de 160.000 de euro

Se închide cercul în jurul bandei de jefuitori care pe 19 septembrie 2015 au atacat bancomatul din Aeroportul Alghero – Fertilia (Sardegna), punând mâna pe o pradă de 160.000 de euro. După mai mult »

Brânză din România, confiscată la Pistoia: 4.000 de roţi de brânză cu destinaţia Sardegna, valoare 300.000 de euro

Pe timpul unui control pe autostrada A1, de zilele trecute, la punctul de taxare autostradală din Montecatini, Poliţia Rutieră din Pistoia a pus sub sechestru 4.000 de roţi de brânză, gata să mai mult »

În Italia, se derulează proiectul Agrodiaspora

Proiectul AGRODIASPORA, lansat ieri, în Italia, va fi prezentat şi în alte ţări cu mari comunităţi de români.  La sesiunile de informare privind posibilităţile de accesare a fondurilor europene în domeniul agriculturii mai mult »

Dan Stoenescu, Ministru Pentru Românii de Pretutindeni „Organizam în Italia informari privind accesarea fondurilor europene pentru agricultura în România”

În perioada 8-10 iunie vom organiza în Italia sesiuni de informare privind posibilitățile de accesare a fondurilor europene în domeniul agriculturii în România. Acestea vor fi prezentate de experți din cadrul Ministerul mai mult »

Grigore Cartianu : Zbor spre Italia. Vin cu cărțile mele la întâlnirile cu românii din Bergamo și Verona

În această dimineață voi zbura spre Italia, pentru a-l reîntâlni pe prietenul Marinel Ciocan, cel împreună cu care în aprilie 2016 pozam într-o livadă de meri înfloriți. Voi veni cu cărțile mele mai mult »

Averea URIAȘĂ lăsată de o italiancă unui român. Ce a făcut bărbatul pentru atâția bani

Un român de 47 de ani a devenit bogat peste noapte, după ce o italincă i-a lăsat o avere impresionantă. Bărbatul avusese grijă de Paula Fagarazzi, în vârstă de 56 de ani, pentru mai bine de un deceniu.  Moștenirea mai mult »

Scandal la Ambasada României de la Roma. Fiica lui Emil Constantinescu scoasa din schema dupa aparitia articolului Ziuanews

Ziuanews a publicat un articol despre numirea ilegala a fiicei lui Emil Constantinescu in cadrul departamentului economic al Ambasadei României din Italia. Artizanul acestei numiri, nimeni altul decat ministrul Cosmin Borc, mare mai mult »

Cu aplicatia Libon pentru smartphone puteți apela mai ieftin în rețeaua fixă și mobilă, în peste 140 de țări din lume

În prezent, apelurile către România sunt încă prea scumpe, dar aplicațiile pentru smartphone-uri vă permit să beneficiați de tarife mai mici pentru apelurile naționale și internaționale. De exemplu, cu Libon, o aplicație mai mult »

(ANSA) – ROMA – Cresce il numero di visitatori italiani in Romania. Nel primo semestre del 2015, rende noto l’Ente del Turismo romeno, i flussi hanno superato quota 140.000 presenze dall’Italia e mai mult »

FILMUL NEVĂZUT AL ZILEI ÎN CARE DIASPORA A FOST OPRITĂ SĂ VOTEZE. Circulara de la Torino: italienii intervin pe lângă Guvernul de la Bucureşti

Imagini cu miile de români care au stat la cozi de sute de metri în faţa secţiilor de votare din străinătate au făcut înconjurul lumii, însă una dintre cele mai violente situaţii mai mult »

Firma de organizare evenimente din Romania, angajam urgent insotitor de grup pentru data de 1 octombrie 2015 in Napoli

Firma de organizare evenimente din Romania, angajam urgent insotitor de grup pentru data de 1 octombrie 2015 in Napoli Responsabilitati: sa insoteasca un grup de romani si sa ofere la cerere cateva mai mult »

Un român plecat la muncă în Italia a primit de la femeia pe care a îngrijit-o în ultimii 15 ani de viață o avere fabuloasă: Bani și imobile de peste 7 milioane de euro

Un român plecat la muncă în Italia a primit o avere fabuloasă de la o femeie pe care a îngrijit-o în ultimii 15 ani. Conform jurnaliștilor de la gazeta românească, Paola Fagarazzi, mai mult »

Românii din Italia vor Realitatea TV. Italienii de la Romit.TV transmit Digi 24

De ceva timp, la Roma, românii plecaţi în Italia nu mai pot vedea Realitatea TV. Postul de televiziune patronat de Cozmin Guşă a fost înlocuit cu Digi 24, una din televiziunile aflate mai mult »

50 de români, implicați într-un accident de autocar în Italia

Un autocar cu 50 de români la bord care plecase din provincia Italiană Sicilia și se deplasa spre România a lovit un parapet şi a ieşit de pe carosabil. Cel puţin cinci mai mult »

Protest anti-Ponta în faţa Ambasadei României în Italia

Românii din Diaspora reacţionează la scandalul urmăririi penale a premierului Victor Ponta de către DNA. Sâmbătă, 6 iunie, a avut loc, în faţa Ambasadei României de la Roma, o acţiune spontană de mai mult »

 

Guerra aperta a Bucarest tra Băsescu e Ponta, tra i due litiganti il Paese soffre

6757512343 1a80438025 B

Traian Băsescu e Victor Ponta sempre più ai ferri corti, stavolta di fronte agli occhi di tutta Europa in un confronto che non sembra giovare all’immagine internazionale della Romania. Il presidente e il primo ministro della repubblica semipresidenziale si sono scontrati nella decisione riguardante chi dei due avrebbe dovuto rappresentare la Romania al Consiglio UE dei  giorni scorsi. Il conflitto di attribuzione è arrivato di fronte alla Corte Costituzionale, senza placarsi nemmeno dopo la sentenza favorevole al presidente Băsescu.

Il presidente ha rinunciato a viaggiare a Bruxelles mentre Ponta, non autorizzato, ha comunque raggiunto la capitale belga, chiedendo poi a Băsescu di firmare il memorandum per permettergli di rappresentare la Romania. Ponta ha contestato la decisione della Corte Costituzionale, di nomina presidenziale, forte del sostegno ottenuto da parte del Parlamento e dichiarando di non essere tenuto a sottostare a una decisione presa da giudici nominati per ragioni politiche.

Secondo EU Observer la bagarre non sarà d’aiuto alla Romania, tutt’ora esclusa da Schengen e sottoposta al monitoraggio (unica nazione dell’UE oltre alla Bulgaria) per le questioni riguardanti l’indipendenza giudiziaria e la corruzione. Una giustizia e una costituzione che vengono continuamente invocate per scopi politici: Ponta e la coalizione di opposizione Uniunea Social-Liberală starebbero infatti preparando il campo per ottenere il voto del Parlamento sulla sospensione di Băsescu ai sensi dell’Articolo 95 della Costituzione. Già nello scorso mandato il presidente aveva dovuto affrontare una sospensione ed era stato riabilitato dopo un referendum popolare.

Ora Băsescu, il cui mandato presidenziale scade nel 2014, ha accusato Ponta di non essere il legittimo rappresentante della Romania al consiglio UE e di aver “distrutto quello che ho costruito in otto anni, una buona immagine per il paese” e potrebbe essere intenzionato a invocare l’Articolo 109 della Costituzione e sospendere Ponta dalla funzione di primo ministro. Sullo sfondo di questi scontri la campagna per le elezioni parlamentari del prossimo novembre, che potrebbero ridefinire la maggioranza parlamentare e mettere Băsescu all’angolo.

È solo l’ultima battaglia di una guerra aperta tra le due massime cariche dello stato, nei giorni in cui Adrian Năstase – ex primo ministro ed ex avversario di Băsescu nella corsa alla poltrona presidenziale – è stato condannato a due anni di carcere per aver accettato finanziamenti elettorali illeciti e, al momento dell’arresto, ha tentato di togliersi la vita, ferendosi gravemente alla gola. Dopo le dimissioni di Emil Boc lo scorso 6 febbraio, mentre la capitale era scossa da continue proteste in piazza, Băsescu aveva cercato di guadagnare tempo per formare una nuova maggioranza parlamentare nominando premier il direttore del servizio di sicurezza Mihai Răzvan Ungureanu.

Il nuovo capo dell’esecutivo sarebbe stato intoccabile per due mesi secondo la legge romena: è durato appena un mese in più, infrangendosi il 7 maggio di fronte a un voto di sfiducia che ha costretto Băsescu a nominare il rivale politico Victor Ponta come nuovo primo ministro. Il governo Ponta è stato segnato dalle dimissioni di tre ministri dell’istruzione per scandali legati a tesi plagiate e CV gonfiati: la scorsa settimana lo stesso primo ministro è stato accusato da Băsescu di aver plagiato metà della sua tesi di dottorato, dedicata alla Corte Penale Internazionale e coordinata proprio dall’allora candidato presidenziale Adrian Năstase.

Da EastJournal

 

Guerra aperta a Bucarest tra Băsescu e Ponta, tra i due litiganti il

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: