Ambasada României în Italia : Zilelor Filmului Românesc va fi inaugurată vineri la Accademia di Romania

Pentru toţi iubitorii de film românesc, a 8-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc ProCult va fi inaugurată vineri, 10 noiembrie, la Accademia di Romania. Iniţiativa se desfășoară la Roma, în perioada 10-12 mai mult »

Ambasada României în Italia ,,Deschiderea Școlii românești la Vasto’’

La 23 septembrie 2017, a avut loc în localitatea Vasto din regiunea Abruzzo o manifestare culturală dedicată deschiderii ,,Școlii românești la Vasto’’ – proiect realizat de asociația Vocea Românilor din Vasto, condusă mai mult »

ITALIA: Țara cu cea mai mare comunitate ROMÂNEASCĂ din străinătate are un nou AMBASADOR la București

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit, azi, pe ambasadorul agreat al Republicii Italiene în România, Marco Giungi, pentru a-și prezenta copiile scrisorilor de acreditare. Șeful diplomației române i-a urat succes ambasadorului mai mult »

Due italiani rapinano gioielleria in Romania, arrestati / Doi italieni, autorii jafului de la casa de amanet din Capitală

Recuperato il bottino per un valore di 27mila euro Due italiani hanno rapinato una gioielleria nel settore 3 di Bucarest, portando via oggetti preziosi per un valore di circa 27mila euro. Nel mai mult »

Întâlnire a preşedintelui cu studenţii români din Italia

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Roma s-a încheiat duminică cu o întâlnire cu studenţi şi profesori de naţionalitate română din Italia. Şeful statului a pledat din nou în faţa celor prezenţi pentru mai mult »

Românii din Italia, cei mai generoși fața de familiile rămase acasă

Ziarul Emigrantul din Italia informează că românii din peninsulă au trimis acasă 847 de milioane de euro în 2015. 64,5 miliarde de euro au trimis în țările de origine în ultimii 10 mai mult »

Romania: ancora proteste anti-corruzione. Migliaia in piazza a Bucarest. ‘I ladri in carcere’

Neve e freddo non fermano le proteste dei romeni. „✊ NELLA NOTTE, COME DEI LADRI !!!” ANSAmed) – BUCAREST, 12 FEB – Nuove proteste ieri sera a Bucarest contro la corruzione e mai mult »

Romania, lotta alla corruzione, un magistrato: „La gente vuole un paese pulito”l

Neve e freddo non fermano le proteste dei romeni. „✊ NELLA NOTTE, COME DEI LADRI !!!” In migliaia continuano da dieci giorni a scendere in strada a Bucarest con slogan contro la mai mult »

Romania: nuove proteste, a processo presidente Senato. „COME DEI LADRI, NELLA NOTTE !!!”

 Tariceanu accusato di falsita. Migliaia sfidano freddo e neve. (ANSA) – BUCAREST, 11 FEB – Migliaia di persone sono scese in piazza per l’undicesimo giorno consecutivo, per protestare contro la corruzione dilagante mai mult »

Viva Romania !

?? Viva Romania ! ?? #Rezist la Roma, 5 februarie 2017     Similare mai mult »

Romania: proteste anticasta. Non accadeva dai tempi di Ceausescu

Decine di migliaia di persone, per il quarto giorno consecutivo, sono scese in piazza a Bucarest e in altre città della Romania per chiedere le dimissioni del governo e protestare contro il mai mult »

Gheorghe Răcaru, director general Blue Air: Limba română a devenit a doua limbă oficială din Torino

Compania aeriană Blue Air, cu capital privat românesc, mizează în acest an pe afaceri de 300 de milioane euro după o creştere de peste 50% a numărului de pasageri şi extinderea reţelei mai mult »

Cei 1,1 milioane de români din Italia au trimis acasă 800 de milioane de euro în 2015 şi au plătit statului italian impozite de 600 de milioane de euro

În 2015 în Italia erau 1,1 milioane de români, cea mai mare comunitate fiind înregistrată la Roma, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Centrul Italian de Studii şi Cercetare IDOS în baza mai mult »

Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni : InterDiab, proiect de sănătate dedicat românilor din Italia

InterDiab (International Diabetes) este un proiect de sănătate intercultural dedicat populației de naționalitate română care locuiește în Italia, dezvoltat de Dr. Andreea Soare în urma a 10 ani de experiență internațională în mai mult »

Trei români au fost ARESTAŢI după ce au fost ACUZAŢI de complicitate la crima în Calabria

În Calabria, trei români – îngrijitori la circul Amedeo Orfei, unul dintre cele mai renumite din Europa – au fost arestați, după ce l-au ajutat pe nepotul proprietarilor să-și ucidă un rival. mai mult »

Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia : Ambasadorul României George Gabriel Bologan s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia

Luni, 1 august 2016, Ambasadorul României în Republica Italiană, George Gabriel Bologan, s-a întâlnit la sediul Accademiei di Romania din Roma cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia. În deschidere ambasadorul României a mai mult »

Ambasada României în Italia / Ambasciata di Romania in Italia : Noul ambasador al României în Italia, George Gabriel Bologan, într-un interviu acordat postului Radio România Actualități

„Aș prefera să vorbesc despre românii mei cu cuvinte frumoase pe care le aud – și subliniez – le aud cu fiecare ocazie cu care stau de vorbă cu un primar, un mai mult »

Bandă cu opt români şi un sard, lovitură la bancomat în aeroport, prada de 160.000 de euro

Se închide cercul în jurul bandei de jefuitori care pe 19 septembrie 2015 au atacat bancomatul din Aeroportul Alghero – Fertilia (Sardegna), punând mâna pe o pradă de 160.000 de euro. După mai mult »

Brânză din România, confiscată la Pistoia: 4.000 de roţi de brânză cu destinaţia Sardegna, valoare 300.000 de euro

Pe timpul unui control pe autostrada A1, de zilele trecute, la punctul de taxare autostradală din Montecatini, Poliţia Rutieră din Pistoia a pus sub sechestru 4.000 de roţi de brânză, gata să mai mult »

În Italia, se derulează proiectul Agrodiaspora

Proiectul AGRODIASPORA, lansat ieri, în Italia, va fi prezentat şi în alte ţări cu mari comunităţi de români.  La sesiunile de informare privind posibilităţile de accesare a fondurilor europene în domeniul agriculturii mai mult »

 

37.000 de romani au o afacere in Italia. Pe fondul crizei economice, prezenta romanilor in Peninsula s-a stabilizat sub un milion


Comunitatea romaneasca este, in continuare, pe primul loc ca numar de straini cu resedinta legala in Peninsula. Ultimele cifre oficiale prezentate la 30 octombrie arata ca in Italia traiesc 997.000 de romani, adica aproximativ 21% din totalul strainilor prezenti in Peninsula. Din cei aproape un milion de romani care traiesc in Italia, 819.442 au un loc de munca, potrivit datelor furnizate de INAIL (Institutul de Asigurari impotriva Accidentelor de Munca).

Romanii sunt pe primul loc intre straini si in ceea priveste contributiile platite catre Statul Italian. In anul 2010, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor si prelucrate in Raportul Caritas, 612.461 de romani au facut o declaratie de venit in Italia. Venitul mediu declarat de romani a fost de 9.100 euro pe an.

In ceea ce priveste numarul intreprinzatorilor straini, romanii sunt pe locul doi, dupa marocani.  37.751 de conationali au propria afacere in Italia, 75,7% din firme fiind in domeniul constructiilor.

Putina istorie recenta

In 2006, romanii care locuiau legal in Italia erau circa 270.000 (12% din totalul imigrantilor). Odata cu aderarea Romaniei la UE, numarul a crescut intr-un ritm sustinut, ajungand pana la 935.000 in 2009.

Din 2009, romanii s-au mentinut pe primul loc printre cele mai numeroase comunitati de straini, cu o medie de circa 20% din total. Dar, in ultimii 3 ani, cresterea a incetinit, iar numarul estimat al conationalilor care au resedinta in Peninsula s-a mentinut sub un milion.

Stabilizarea fluxurilor

"E adevarat, asistam la o stabilizare a prezentei strainilor pe teritoriul italian, iar romanii nu fac exceptie", a declarat pentru HotNews.ro Ginevra Demaio, coordonator stiintific al Raportului Statistic.

"In ceea ce priveste romanii, a fost mai dificil sa facem o estimare. Ei scapa din statisticile traditionale, pentru ca sunt cetateni comunitari, deci e mai greu sa fie cuantificati. Ar trebui ca numarul lor sa fie relevat prin recensamantul din acest an, dar inca nu avem cifre oficiale".

Oricum, Ginevra Demaio explica stabilizarea prezentei imigrantilor prin prisma situatiei economice: "Probabil, din cauza crizei, asistam la un moment de expectativa din partea celor care vor sa vina in Italia. In ceea ce-i priveste pe romani, s-a intensificat fenomenul pe care noi il numim <<circolarita>> (mobilitate circulara). Fiind cetateni comunitari, iar Romania situandu-se aproape de tara de adoptie, multi romani vin in Italia doar pentru perioade scurte de timp. Ei sunt mai liberi si cu un grad de mobilitate mai inalt".

Am intrebat-o pe Ginevra Demaio daca italienii continua sa se teama de o "invazie" a romanilor sau in general a strainilor: "Nu a fost vorba de invazie nici in alti ani. Exista un raport direct proportional intre venirea strainilor – care nu a inregistrat o crestere semnificativa – si faptul ca inca nu s-a terminat criza. In plus s-a vorbit de o invazie in anumite momente politice, mai ales in preajma alegerilor. In prezent, limbajul folosit de politicieni este mult mai putin ostil, in comparatie cu anii trecuti, cand la guvernare era si Liga Nordului. De cele mai multe ori, opinia publica este influentata de expunerea mediatica, de unele episoade de cronica neagra sau a unor declaratii politice".

Context:

La 30 octombrie a fost prezentat, la Roma, Raportul Dossier Statistico Immigrazione (Dosarul Statistic Imigratie), realizat anual de cercetatorii celei mai cunoscute fundatii italiene care se ocupa cu studiul fenomenului migratoriu, Caritas Migrantes. Sloganul Raportului a fost "Nu sunt numere", pentru a sublinia faptul ca strainii din Italia sunt, din pacate, deseori, vazuti doar prin prisma unor statistici.

http://m.hotnews.ro/stire/13554749

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: